Salut

Pagar el doble pel vi i la cervesa reduiria les malalties al fetge

L'Associació Europea per a l'Estudi del Fetge fa una crida per endurir els preus de l'alcohol

Un cambrer omplint una gerra de cervesa.
ARA
25/04/2025
2 min

BarcelonaEspanya és el país amb l'alcohol més barat de la zona euro i el cinquè amb els preus més baixos de tota la Unió Europea. Fer-ne un abús comporta el risc de desenvolupar un gran ventall de malalties, com càncer de faringe, de laringe, de fetge, d'esòfag, de la cavitat oral i sobretot de còlon i de recte en els homes, i de mama en les dones, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Per això, l'Associació Europea per a l'Estudi del Fetge (EASL) defensa que s'haurien d'endurir els impostos a les begudes alcohòliques per mitigar l'impacte que tenen sobre la salut i reduir també la despesa sanitària. Estima que, a Espanya, si s'apuja entre un 40% i un 130% el preu de les begudes més barates, com el vi i la cervesa, hi hauria "un efecte directe i significatiu" en la reducció de malalties hepàtiques.

És una de les conclusions d'un informe del projecte Hepahealth II, que ha realitzat l'equip de HealthLumen per a l'EASL. Els autors han analitzat els preus de les begudes alcohòliques i la incidència de les malalties hepàtiques a França, els Països Baixos i Romania i han conclòs que, si s'apugessin els preus, s'evitarien més d'11.500 casos de malaltia hepàtica crònica i 7.900 de càncer de fetge fins al 2030, a més de generar un estalvi sanitari de més de 620 milions d'euros. Han fet el càlcul agafant de referència una unitat d'alcohol, que equival a un got de vi, una canya de cervesa o un xarrup de licor. Consideren que aquesta unitat hauria de costar mínim 70 cèntims perquè la mesura fos eficaç. Per exemple, una ampolla de vi de 750 ml i un 13% d'alcohol són unes 8 unitats, per la qual cosa hauria de costar com a mínim 5,60 euros.

Segons l'estudi, hi ha països que ja han implementat la mesura i han tingut èxit reduint la incidència de malalties. És el cas d'Escòcia, que l'any 2018 va apujar el preu de la unitat d'alcohol als 50 cèntims i el consum de begudes va baixar com no ho havia fet en els últims 25 anys. El mateix va passar a Gal·les, que l'any 2020 va copiar la mesura dels seus veïns i ha reportat reduccions similars en la compra d'alcohol, especialment entre consumidors amb patrons d'alt risc. Hi ha diverses províncies del Canadà que han ajustat els preus mínims a la inflació i han aconseguit una disminució tant en hospitalitzacions com en morts relacionades amb l'alcohol.

L'estudi també recomana reforçar les polítiques fiscals sobre begudes ensucrades i aliments ultraprocessats. Tot i que no especifica una xifra concreta, s'alinea amb la recomanació de l'OMS d'aplicar un impost que n'incrementi almenys un 20% el preu.

stats
OSZAR »