Successos

Un funcionari de presons corrupte, la pista per destapar un gran càrtel de la cocaïna a Catalunya

Els Mossos i la Guàrdia Civil detenen quinze persones en una investigació que ha durat dos anys

27/06/2025
4 min

BarcelonaAlgú entrava mòbils, carregadors, targetes SIM i també droga, des de cocaïna fins a heroïna, a la presó de Mas d'Enric de Tarragona. La investigació dels Mossos d'Esquadra va conduir a un funcionari del centre penitenciari. Aconseguia tota la mercaderia fora de l'horari laboral i després la distribuïa. L'entrava en bosses o a les butxaques. Mentrestant, anava ingressant diners en metàl·lic al seu compte bancari. Fins a 400 euros per un mòbil (en va entrar desenes), sumant-ne 70.000 al cap d'un any i mig. Era un funcionari amb experiència, que coneixia els mecanismes de seguretat i que treballava per a dos interns que li demanaven les substàncies. El cas ja seria greu per si sol, però va resultar ser la part més petita d'un entramat molt més gran: la investigació, conjunta dels Mossos i la Guàrdia Civil, ha acabat amb quinze detinguts, quatre investigats i dues organitzacions dedicades al tràfic de cocaïna desarticulades.

Els dos cossos policials han fet pública la investigació aquest divendres, tot i que va començar el juliol del 2023. El funcionari feia la feina bruta (i s'emportava una propina important), però la banda la liderava un intern, condemnat per assassinat i tràfic de drogues. Estava tancat a Mas d'Enric, però continuava al capdavant d'una organització que tenia un important punt de venda de droga a Viella. Venien cocaïna, amfetamines, MDMA, haixix... El funcionari feia d'intermediari, sobretot entre els que estaven a la presó i els del territori.

I els seguiments a aquest funcionari van començar a donar més resultats. En el seu temps lliure, acudia a trobades clandestines amb altres narcotraficants. El lloc de la reunió no se sabia fins a última hora, i mai era el mateix. Hi havia vigilants de seguretat per tot arreu. De totes les persones que acudien a aquestes trobades, la policia sobretot va posar el focus en un home de 44 anys, de nacionalitat espanyola, que els va fer descobrir que, fins al moment, només havien vist la punta de l'iceberg. Des de Salou, liderava una xarxa de distribució de cocaïna per tot l'Estat. Catalunya, La Rioja, Saragossa, València, Castelló, Terol... i a un ritme frenètic: podia distribuir 100 quilograms de cocaïna cada mes. Al final de l'any podia guanyar 25 milions d'euros. La cocaïna la compraven a altres organitzacions més grans.

Aquest home també tenia plantacions de marihuana al Vallès Oriental i una xarxa de testaferros que compraven cotxes i empreses a nom seu. Tot per ocultar els beneficis i blanquejar-los, també comprant pisos a Dubai. "Però portaven una vida normal i no tenien antecedents", ha dit el comandant Héctor Muñoz, cap operatiu de la Guàrdia Civil a Tarragona. Entre els detinguts també hi ha empresaris de la restauració i l'oci nocturn del Tarragonès, que feien tasques logístiques i de transport.

Bluetooth i mòbils encriptats

El sergent Xavier Tenorio, de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a Tarragona, ha dit que els va "sorprendre" la capacitat d'aquest grup per moure altes quantitats de drogues en poc temps. Però també els va sorprendre la professionalització a l'hora de fer-ho. Utilitzaven dobles fons de vehicles (normals, per no cridar l'atenció), que s'obrien amb sistemes hidràulics que s'activaven només a través de Bluetooth. I, a més, només es podien activar des d'un mòbil encriptat. Per fer-ho necessitaven especialistes. La investigació va arribar fins a un expert en informàtica i també fins a un taller mecànic que revisava constantment els cotxes per si la policia hi havia instal·lat un dispositiu de seguiment o micròfons. Alguns vehicles els llogaven, i comptaven amb la col·laboració d'una empresa que facilitava els cotxes sense registrar cap llogater.

Un moment de la roda de premsa conjunta entre agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil.

Les detencions del cas s'han desencadenat en diverses fases. El març del 2024 ja es van practicar arrestos, el gener del 2025 es va intervenir un vehicle que portava 200.000 euros en efectiu i un mes després van trobar un cotxe amb 15 quilograms de cocaïna d'alta puresa en un compartiment ocult. Això va permetre detenir el líder i el transportista i escorcollar els seus domicilis, on es van trobar 342.000 euros en efectiu, un revòlver municionat amb set projectils, munició per a armes de foc, una pistola detonadora i droga.

Balanç operatiu

El 14 d’abril es va dur a terme un nou dispositiu policial encaminat a desarticular la resta de membres de la primera organització criminal. En aquest dispositiu es van detenir un total de quatre membres de l'organització inicial, entre els quals hi havia el funcionari de presons i dos interns. I, finalment, el 6 de maig es va acabar de desarticular la segona organització, amb set entrades i escorcolls, cinc dels quals a la demarcació de Tarragona (Salou, el Catllar, Segur de Calafell i Cambrils) i dos a les localitats de Borriana (Castelló) i Montserrat (València). En aquests escorcolls també es va trobar una arma de foc, una armilla reflectant de la Policia Nacional, una pistola d'airsoft, una màquina comptadora de diners, 13.300 euros en metàl·lic, diversos terminals de telèfon mòbil, petites quantitats de substàncies estupefaents i un cultiu indoor de marihuana amb 111 plantes.

El balanç total arriba als quinze detinguts –la majoria nacionals–, i set ja han entrat a la presó. Durant aquests dos anys d'investigació s'han intervingut prop de 600.000 euros en metàl·lic, més de 15 kg de cocaïna d’alta puresa, 4 kg d'haixix i drogues sintètiques (MDMA i èxtasi).

stats
OSZAR »