L'FMI no preveu una recessió global pel caos aranzelari, però revisarà les estimacions de creixement
L'organisme internacional assumeix que la incertesa comercial ha assolit "nivells sense precedents"


MadridLa guerra comercial oberta pel president dels Estats Units, Donald Trump, no passa desapercebuda a ningú, i menys als organismes internacionals que vigilen el pols de l'economia mundial. Si ahir dimecres va ser l'Organització Mundial del Comerç (OMC) qui va expressar la seva preocupació, aquest dijous ha estat el torn del Fons Monetari Internacional (FMI). La incertesa al voltant de les polítiques comercials ha assolit "nivells sense precedents", ha reconegut la seva màxima responsable, Kristalina Georgieva, en el seu discurs previ a les Reunions de Primavera de l'FMI i el Banc Mundial, que comencen la setmana que ve.
Així, la presidenta de l'ens ha anticipat que l'escenari actual obliga l'FMI a moure fitxa i ha anunciat "rebaixes notables" en les seves projeccions de creixement de l'economia mundial, però també dels diferents països, així com una revisió a l'alça de la inflació. Tanmateix, Georgieva ha descartat, per ara, una recessió global.
L'FMI té previst publicar una nova edició del seu informe bianual Perspectiva econòmica mundial la setmana que ve. Com és habitual, l'informe recull una bateria de projeccions macroeconòmiques globals i per països. En el cas de l'economia espanyola, el que pugui dir l'FMI la setmana que ve arribarà just després d'una recent revisió a l'alça per part de l'organisme internacional del creixement econòmic a Espanya aquest 2025. Cal tenir en compte, però, que aquest era l'ens més pessimista pel que fa al rebot del PIB espanyol i el seu retoc ha suposat alinear-se amb el govern espanyol i l'Autoritat Fiscal: preveu un creixement d'un 2,5% del PIB. Caldrà veure si la setmana que ve fa marxa enrere.
"L'augment de les barreres comercials impacta directament en el creixement [econòmic]", ha advertit Georgieva, que ha avisat que el caos aranzelari provocat pels Estats Units posa "a prova la resiliència" de l'economia. Durant el seu discurs, la presidenta de l'FMI també ha posat el focus en les condicions financeres i ha advertit que, si la incertesa dura gaire més temps, hi ha el risc d'un increment de les tensions als mercats financers, com s'ha vist amb la caiguda del dòlar. "Aquests moviments cal veure'ls com una advertència. Si les condicions financeres empitjoren, tots en surten perjudicats", ha dit.
Com és habitual, l'organisme internacional ha aprofitat l'avinentesa per posar deures als països. L'FMI ha instat els estats a "posar ordre a casa seva": "En un món d'incertesa, no hi ha espai per demorar reformes que millorin l'estabilitat econòmica i financera", ha dit Georgieva.
Equilibris diplomàtics
Alhora, de la mateixa manera que els socis europeus, l'FMI ha evitat entrar en una escalada de retrets amb el president dels Estats Units, a qui no només no ha citat, sinó que ha esquivat enviar cap crítica directa. "El que passa és resultat d'una pèrdua de confiança: confiança en el sistema internacional i entre els països", ha dit Georgieva. Europa, de moment, ha obert una via de negociació amb la Casa Blanca, mentre que el pols amb la Xina continua.