Guerra judicial de la CEOE per frenar l'entrada de Pimec a la comissió de convenis
La patronal espanyola recorre a l'Audiència Nacional el nou repartiment de cadires

Barcelona / MadridLa guerra patronal per la representativitat torna als tribunals. La patronal espanyola CEOE, presidida per Antonio Garamendi, ha recorregut a l'Audiència Nacional l'entrada de la catalana Pimec a la Comissió Consultora Nacional de Convenis Col·lectius (CCNCC). El ministeri de Treball havia donat deu dies a partir del 10 d'abril perquè la CEOE i Pimec pactessin un nou repartiment de les sis cadires a la CCNCC, que de moment estan ocupades per la patronal de Garamendi (5) i Cepyme (1).
El recurs introduït davant la sala contenciosa administrativa de l'Audiència suposa una ampliació d'un recurs presentat el 2024 contra una ordre en què es regulava el nomenament de vocalies a la comissió de convenis, tal com ha avançat La Vanguardia i explica la CEOE a l'ARA. En l'ampliació d'aquest recurs, que s'agafa a la nova ordre de 2025, des de la CEOE es demanen mesures cautelars per paralitzar-ho "fins que la justícia no prengui una decisió sobre si Pimec ha d'estar dins o fora" de la comissió. Aquesta comissió té funcions consultives amb relació a l'àmbit funcional dels convenis col·lectius i realitza un observatori de la negociació col·lectiva.
Els arguments que planteja la CEOE per al recurs es basen en el fet que "segons la normativa vigent, per poder tenir cadira, les organitzacions no poden estar integrades en organitzacions d'àmbit nacional, i Pimec està a Conpymes". Aquest argument, la patronal catalana el rebat assegurant que "la normativa diu que no poden estar integrades en organitzacions d'àmbit nacional de les més representatives, i Conpymes no ho és". Alhora, la CEOE suma com a argument que "cal proporcionalitat, i l'activitat de Pimec en convenis col·lectius no és proporcional ni elevada".
Des de la patronal presidida per Antoni Cañete expliquen a l'ARA que tan bon punt es va publicar l'ordre del 10 d'abril, Pimec va enviar una carta en què mostrava "voluntat de diàleg i consens per pactar les cadires", però asseguren que no han obtingut resposta. "Des de Pimec considerem sorprenent i preocupant que una organització com la CEOE, en lloc d'acceptar una representació empresarial més plural, democràtica i ajustada a la realitat, recorri a la via judicial per bloquejar-la. Les pimes representen més del 99% del teixit empresarial i el 70% de l'ocupació i la seva veu no pot continuar sent ignorada en òrgans on es decideixen qüestions clau com els convenis col·lectius", asseguren. El termini de deu dies acaba aquest dimecres i ara la pilota passa a la teulada de la justícia.
Guerra per la representativitat
La pugna per les cadires de la comissió de convenis és només una de les batalles obertes en el camp de la representativitat. El ministeri de Treball va reconèixer el maig passat el dret de Pimec a ocupar una plaça al Consell Econòmic i Social (CES), organisme estatal amb representació de les patronals i sindicats més representatius, a través d'un decret que reconeix la representació dins del CES de les organitzacions empresarials que tinguin la condició de ser les més representatives en l'àmbit d'una comunitat autònoma.
Davant aquesta fita, les grans patronals i el CES ja van alçar la veu mostrant el seu malestar, i l'entrada de Pimec al CES s'ha anat posposant. Gairebé un any després, encara queda tot en l'aire: els membres s'han de renovar perquè tenen els mandats caducats, i s'espera que el canvi de cadires es faci abans de l'estiu.