La rebuda a Puigdemont a l'Arc de Triomf: la primera causa que no empara l'amnistia

Un soci de l'ANC, acusat de desobediència, els tres mossos que van ajudar l'expresident, i la cúpula dels Mossos, investigats

Mossos, custodiant el Parlament durant l'acte de Puigdemont a Arc de Triomf
30/03/2025
3 min

BarcelonaUn soci de l'ANC ha estat citat a declarar com a investigat la segona setmana d'abril per un delicte de desobediència contra els Mossos per la seva participació en la rebuda a l'expresident Carles Puigdemont el dia de la investidura de Salvador Illa. Aquell 8 d'agost, els antiavalots del cos policial van detenir dues persones i van identificar-ne dinou més quan intentaven entrar al Parc de la Ciutadella per accedir al Parlament. L'Ignasi és una de les dinou persones que els Mossos van identificar després de ruixar-lo a ell i a la resta de manifestants amb gas pebre per barrar-los l'entrada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'espera de saber si se citen la resta dels encausats, el militant de l'Assemblea acudeix a un tribunal sense que la llei d'amnistia l'empari. "És la primera mobilització posterior a la llei, en clau independentista o del Procés, amb encausats, perquè les altres manifestacions amb detinguts han estat per qüestions relacionades amb l'habitatge o l'antifeixisme, i el seu cas, per tant, és el primer que queda fora de l'àmbit temporal de l'amnistia", confirma l'advocat d'Alerta Solidària, Xavier Monge, que és qui porta la defensa de l'Ignasi. I és que la llei només preveu les accions que es van portar a terme entre l'1 de novembre del 2011 i el 13 de novembre del 2023.

El lletrat creu que l'Ignasi podria ser l'únic dels manifestants que hagi d'acudir als tribunals: "La meva aposta és que han arxivat la causa contra els altres identificats perquè l'atestat policial no els atribueix cap fet concret més enllà d'haver participat en la protesta". Per aquest motiu, Alerta Solidària demanarà directament l'arxivament de la causa contra l'Ignasi, que no hauria d'ingressar a la presó si fos condemnat, perquè la desobediència està castigada amb penes de presó que van dels 3 mesos a l'any (inferior als 2 anys que impliquen reclusió) o multes de 6 a 18 mesos, que comporten sancions de 1.000 a 3.000 euros.

L'Ignasi ha creat un grup a X que es diu "La vergonya del gas pebre" per intentar contactar amb altres persones que hagin estat citades a declarar, però ningú s'ha posat en contacte amb ell. "Em penso que soc l'únic", diu, resignat, en conversa amb l'ARA, després de subratllar que cap imatge o vídeo policial mostra que cometés cap acte delictiu. Que no estigui emparat per la llei d'amnistia, no el preocupa: "No m'autoinculparé, però estic orgullós del que vaig fer i no em penedeixo de res perquè simplement defensàvem el dret de poder accedir al Parlament". En aquest sentit, culpa a la policia dels incidents. "Va ser una situació kafkiana perquè al cap de cinc minuts van obrir les portes del parc i el que van fer no va servir de res", critica recordant que el gruix dels manifestants era "gent d’edat avançada" i que "no hi va haver violència fins que els Mossos van carregar".

Paral·lelament, la titular del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona, que instrueix la causa sobre l’aparició de Puigdemont a Barcelona, i la seva tornada a Waterloo, ha requerit als Mossos el pla dissenyat per a la seva detenció i ha citat el 12 de maig com a testimonis cinc agents que van elaborar informes sobre aquell dia. En aquesta altra causa, s'investiguen els tres agents de la policia catalana que van ajudar el líder de Junts a arribar a l'Arc de Triomf i a marxar un cop va acabar el seu parlament, acusats d'un delicte d'encobriment. També hi ha oberta una altra causa contra la cúpula dels Mossos, aleshores liderada per Eduard Sallent, per "inacció" en la detenció de l'expresident arran de les querelles presentades per Vox i Hazte Oír, que la Fiscalia ha reclamat arxivar.

stats
OSZAR »