El Govern es quedarà sense 13 M€ de les multes a grans tenidors per no oferir lloguer social
El Tribunal Constitucional va anul·lar a l'octubre l'article que recollia aquesta obligació per "invasió de competències"

BarcelonaLa Generalitat no ingressarà 13 dels 17,6 milions d'euros de les multes que havia tramitat a grans tenidors en aplicació d'un decret del març del 2022, conegut com a llei antidesnonaments, segons ha avançat El Periódico. Aquesta norma, que el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar parcialment l'octubre del 2024 i també el gener d'enguany, recuperava en un dels seus articles l'obligació per als grans tenidors d'oferir un contracte de lloguer social a famílies vulnerables abans de desnonar-los, ja que el tribunal l'havia tombat amb anterioritat.
En aplicació d'aquesta norma, des del 2020 fins a les sentències del tribunal, l'octubre del 2024 i el febrer del 2025, la Generalitat ha rebut 3.593 denúncies i ha dut a terme 1.900 actuacions, de les quals s'han derivat un total de 711 sancions a 98 grans tenidors per un import total de 17,6 milions d'euros per no oferir lloguer social. Els 13 milions d'euros que deixarà de rebre surten de 512 expedients sancionadors que estan a punt d'arxivar-se per les sentències del tribunal i que són casos de persones sense contracte de lloguer vigent o hipoteca, han confirmat fonts de la Generalitat a l'ARA.
Fins ara, la Generalitat, a través de l'Agència Catalana del Consum, havia cobrat 1,33 milions d'euros d'aquestes sancions, de les quals caldria retornar 434.875 euros corresponents a expedients afectats per les resolucions del tribunal. Per a la resta d'expedients no afectats directament per les resolucions, la Generalitat està estudiant com continuar amb la tramitació.
El Tribunal Constitucional va tombar l'any 2021 aquesta obligació després d'anul·lar alguns articles d'un decret llei que el Govern va aprovar el desembre de 2019, i que el Parlament va convalidar el febrer de 2020. La sentència de tribunal va produir-se després d'un recurs del PP, que abans l'havia portat davant del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i aquest organisme havia dictaminat que alguns punts eren "inconstitucionals". Anys més tard, el febrer de 2022, el Parlament aprovava de nou la llei antidesnonaments, amb la mateixa obligació per a grans tenidors, el qual va ser recorregut pel govern espanyol al desembre d'aquell any.