Feijóo titlla de "frivolitat" la consulta sobre l'opa al Sabadell: "No és seriós"
El ministre d'Economia la defensa com una "bona pràctica alineada amb la normativa"

BarcelonaEl PP ha evitat fins ara posicionar-se obertament sobre l'opa del BBVA al Banc Sabadell. Per això, aquest dimarts totes les mirades se situaven sobre el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, que ha participat en les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona. El dirigent conservador tampoc ha explicat què pensa sobre aquest procés –ha dit que la seva opinió és "irrellevant"–, però sí que ha afirmat: "A mi m'agrada la competència bancària". Sobre el que sí que ha volgut mostrar el seu rebuig obertament ha estat sobre la consulta pública que va proposar aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez. "No em sembla seriós", ha defensat Feijóo, que ha qualificat aquesta consulta d'una "frivolitat impròpia d'una economia de l'euro".
De fet, el dirigent popular considera que si l'executiu espanyol la fa servir per vetar l'opa, es tractarà d'una decisió "arbitrària" perquè la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja hi ha donat via lliure. "Si [el govern espanyol] utilitza la consulta per allunyar-se de la CNMC, l'acusació d'arbitrarietat sorgirà immediatament", ha avisat. El líder popular ha recordat que és un procés que no està "inclòs" en la llei i que marca "un precedent" per valorar futures fusions. "Em preocupa que el govern pensi que es puguin prendre aquestes decisions de forma arbitrària", ha subratllat. El dirigent popular, a més, ha lamentat que el govern espanyol no hagi "liderat" les raons per "autoritzar o desaconsellar la fusió": "Governar és tenir opinió".
"En temes tan seriosos i delicats, apartar-se de la llei i inventar-se un procediment, quan no està reglat, mai havia passat al nostre país", ha criticat Feijóo, que ha acusat Sánchez de llançar un "missatge populista" sobre un tema "tècnic i delicat". Després que Sánchez anunciés la consulta, el PP no va trigar a oposar-s'hi i el seu vicesecretari econòmic, Juan Bravo, va tirar d'ironia quan va exigir al govern espanyol convertir aquesta consulta en un avançament electoral. En roda de premsa, Bravo tampoc es va posicionar sobre l'opa en si, però sí que va mostrar-hi les seves reticències: "El PP hi estarà en contra [de l'opa] si no es respecten les garanties" de competència i accés al finançament d'autònoms i pimes.
Per la seva banda, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha comparegut a la tarda al Cercle i hi ha defensat —com ja va fer ahir Sánchez— la consulta com una eina per permetre al govern espanyol "fer una valoració completa" i "amb totes les garanties" de l'operació i les seves conseqüències i, per tant, poder prendre una "decisió informada". Així, el ministre creu que la consulta és una "bona pràctica" per "obtenir tota la informació". "Estem fent una valoració completa", ha afegit.
Cuerpo ha insistit que la consulta està "alineada amb la normativa" —en particular la llei de defensa de la competència, que obre la porta a l'executiu a obrir aquest tipus de consultes a parts implicades—, però que alhora serà "molt respectuosa" amb les competències dels altres organismes públics que han d'autoritzar l'opa, com ara el Banc Central Europeu o la CNMC. "Des del principi hem expressat preocupació", ha dit el ministre sobre l'opa, en especial per l'efecte que tindrà sobre "la competència, la inclusió financera, la cohesió territorial i l'ocupació".
La consulta consisteix en un formulari online que ja poden completar tant empreses, agents socials i organitzacions econòmiques com qualsevol ciutadà, i estarà disponible fins al 16 de maig. Les opinions hi enviïn els participants seran públiques, però tindran un caràcter purament consultiu, de manera no seran vinculants per al govern.
Qui, igual que Feijóo, tampoc veu amb bons ulls la consulta pública és el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, que considera que "desqualifica" la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En una entrevista a Telecinco, Garamendi ha subratllat que és "incomprensible". "Anem a l'assemblearisme pur. No ho entenc i no entro en el fons, perquè el fons és el govern espanyol. La llei diu que té la capacitat de decidir si hi ha compra, si no hi ha compra [...], però el que no és comprensible és que s'empari en una consulta per a aquest tema, perquè llavors caldria fer consultes per a tot", ha assenyalat Garamendi. La consulta pública sobre l'opa anunciada dilluns per Pedro Sánchez estarà oberta a partir d'avui dimarts i s'espera que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en doni més detalls aquesta tarda al Cercle d'Economia, informa Núria Rius Montaner.
L'apagada energètica
Més enllà de l'opa, Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat el seu discurs al Cercle per tornar a carregar frontalment contra l'executiu espanyol, també per la seva gestió de l'apagada energètica. El líder popular ha acusat Sánchez de tenir un "problema de triomfalisme" i d'haver generat "desconfiança" entre la ciutadania i els inversors. Feijóo ha apostat, en aquest sentit, per tirar endavant una auditoria externa que permeti "depurar responsabilitats". El dirigent conservador ha aprofitat per defensar allargar la vida útil de les nuclears, que considera compatibles amb les energies renovables: "Liderar la transició no significa obviar les necessitats tècniques que es necessiten avui".
El model de finançament
Com fa dos anys al mateix Cercle d'Economia, el president del PP ha tornat a defensar una reforma del model de finançament autonòmic. Ara, però, el context és ben diferent. El maig del 2023 Feijóo la defensava amb aspiracions de presidenciable i sense que els socialistes haguessin pactat amb ERC instaurar un finançament per a Catalunya que li permeti recaptar tots els impostos. És precisament en aquest acord en què s'ha centrat Feijóo aquest dimarts: "Crec en la reforma del model de finançament, no en la seva ruptura". El dirigent conservador ha tornat a carregar contra Pedro Sánchez per haver pactat exclusivament amb Catalunya un nou model i no haver-ne parlat amb les altres comunitats autònomes. Feijóo ha expressat un rebuig que no va en sintonia amb la posició de qui l'ha convidat, perquè el Cercle ha avalat el nou model de finançament per a Catalunya.